10 carrière-, leiderschaps- en mindset boeken die je móét lezen 

januari 12 2022

Ben jij van plan in 2022 je carrière naar een hoger niveau te tillen? Of wil je leren wat het inhoudt om een goede leider te zijn? Of wil je erachter komen hoe jij je tijd beter kan managen? Hoe word je productiever? En hoe haal jij het maximale uit jezelf? 

 Het precieze antwoord op die vragen hebben wij helaas ook niet, maar we hebben wel 10 boeken geselecteerd die jou kunnen helpen!  

1. Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt door Dale Carnegie 

‘How to Win Friends and Influence People’ verscheen voor het eerst in 1936. Sindsdien zijn er veel nieuwe uitgaven en vertalingen geweest. Deze wereldwijde bestseller is tijdloos en nog altijd relevant. Volgens Carnegie komt succes voornamelijk door je vermogen om ideeën te uiten, leiderschap te tonen en enthousiasme op te wekken bij anderen. 

Lezers leren in het boek verschillende technieken om met mensen om te gaan, om mensen te overtuigen en hoe je mensen kunt veranderen zonder ergernis op te wekken. 

2. Master you mindset door Micheal Pilarczyk 

‘Master your mindset’ gaat voornamelijk over persoonlijke en spirituele groei, maar ook over zakelijk succes. Het boek leert je je eigen mindset te begrijpen en vervolgens leer je hoe je je mindset effectief kunt veranderen om de kwaliteit van je leven te verbeteren. 

Hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Heb je daar wel eens over nagedacht? Wat zou je écht graag willen? Ontdek je kansen en mogelijkheden, haal het beste uit jezelf en maak je dromen waar. Waarom doe je soms niet wat je wél zou willen doen? Soms houd je jezelf tegen om te doen wat je werkelijk wilt. Michael legt uit hoe je die gedachtepatronen kunt doorbreken door je mindset te herprogrammeren.  

3. Maak van coachen een gewoonte door Micheal Bungay Stanier 

‘Maak van coachen een gewoonte, praat minder, vraag meer en verander voorgoed je manier van leidinggeven’. In dit boek leert de lezer hoe je van coachend leiding geven een gewoonte maakt. Dit zal er voor zorgen dat managers en hun teams minder hard hoeven te werken en toch betere resultaten boeken. Micheal Bungay Stanier deelt in het boek zeven kernachtige coachvragen. Dankzij deze vragen kom je direct tot de kern van het probleem en zo bespaar je jezelf en anderen veel kostbare tijd. 

4. Mindgym, sportschool voor je geest door Wouter de Jong 

In dit boek legt auteur Wouter de Jong je uit hoe je in 12 weken je ‘mentale conditie’ kunt verbeteren. Bij goed voor jezelf zorgen en gezond leven denken we al gauw aan beweging en voeding, maar het is ook belangrijk om aan je mentale conditie te denken. Je leert in de ‘sportschool voor je geest’ waarom streven naar geluk allesbehalve egoïstisch is, te willen wat je hebt, je relatie met vrienden en collega’s te versterken, je negatieve gedachtes om te zetten in positieve gedachtes en hoe je positieve gedachtes (en emoties) langer vast kan houden. Ook leer je ‘de edele kunst van het falen’ en hoe je productiever wordt. 

5. Get your shit together door Michel Vos 

Michel Vos verzamelde de beste tips, technieken en lifehacks voor succes in je leven en werk met het ultieme doel om mensen te helpen hun ‘shit’ voor elkaar te krijgen. Hij put uit zijn ervaring als ondernemer en de mixed martial arts en laat zich inspireren door onder andere de special forces. Hij brengt zijn inzichten nuchter en met veel humor, maar raakt ook diepere spirituele inzichten. 

6. Je bent zoals je denkt door Micheal Pilarczyk 

‘Je bent zoals je denkt’ legt uit hoe je gedachten je dagelijkse realiteit creëren. Hoe werken je gedachten? Welk effect heeft dat op jezelf, op je leven, en op je omgeving? Door je eigen denkwijze beter te begrijpen, zal je in staat zijn meer te leven zoals jij dat graag wilt. Dit boek is geïnspireerd door twee klassiekers: As A Man Thinketh van James Allen (1903) en The Science of Getting Rich van Wallace D. Wattles (1910), aangevuld met eigen visies en inzichten van Michael Pilarczyk. 

7. Patronen doorbreken door Hannie van Genderen, Gitta Jacob en Laura Seebauer 

In dit boekt leert de lezer hardnekkige patronen te doorbreken doormiddel van schematherapie. Schematherapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te ontdekken, hun invloed op je dagelijks leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen. 

Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen maakt ‘Patronen doorbreken’ duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen. 

8. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap door Stephan R. Covey 

Dit boek is uitgeroepen tot het belangrijkste businessboek van de twintigste eeuw. In het boek deelt Covey zijn visie over factoren die alle succesvolle mensen gemeen hebben. Goed leiderschap en effectiviteit begint bij jezelf. Zijn inzichten hebben het leven en werken van velen ingrijpend veranderd. Zijn filosofie is van alle tijden en blijkt steeds opnieuw jonge generaties aan te spreken. 

9. Nice girls don’t get the corner office door Lois P. Frankel 

Maak je je zorgen of je anderen niet beledigt met je feedback? Vraag je je collega’s om raad voordat je een beslissing neemt? Wil je altijd maar aardig gevonden worden? Als je een van de eerdergenoemde vragen met ‘ja’ hebt beantwoord is volgens Lois P. Frankel de kans groot dat er regelmatig een promotie aan je neus voorbijgaat en dat het je meestal niet lukt om je dromen en ideeën waar te maken. 

Het boek gaat over de meest gemaakte fouten van vrouwen op hun werk, het doet suggesties om grip te krijgen op je carrière en het beschrijft manieren waarop je jezelf in de weg zit bij het benutten van al je talenten. 

10. Think and grow rich door Napoleon Hill 

We sluiten af met een echte klassieker. In 1937 werd het boek voor het eerst gepubliceerd. Hill heeft jarenlang onderzoek gedaan naar succesvolle mensen, met het doel te ondervinden wat de geheimen zijn achter het succes van deze mensen. Het boekt leert je hoe je manier van denken en aanpakken je hele leven kan positief kan veranderen.  Rijkdom kan uitgedrukt worden in geld, maar het kan ook uitgedrukt worden in kennis, liefde en geluk.