Deze 4 mensen maakten een carrière-switch naar salarisadministrateur

Heb je er ook wel eens over nagedacht om een nieuwe stap te zetten in je carrière? Om het roer compleet om te gooien? Een heuse carrière-switch? Het is namelijk een behoorlijke stap: achterlaten wat vertrouwd is, je om laten scholen, in een nieuw bedrijf terechtkomen. Wij spraken vier van onze medewerkers die ondanks deze obstakels toch het roer omgooiden en een carrière-switch maakten. Een switch naar salarisadministrateur bij Securex Nederland. In deze blog lees je hun ervaringen! 

Dorien O’Keeffe ging van stewardess naar salarisadministrateur

Dorien O’Keeffe maakte de switch in april 2021. Van een carrière in de lucht als stewardess naar een carrière op kantoor als salarisadministrateur. Een enorme carrière-switch. Wat was voor Dorien de motivatie om deze stap te zetten? ”De voornaamste reden is dat ik een baan wilde waarbij ik wist waar ik aan toe was. Als stewardess heb je te maken met enorm onregelmatige werktijden. Vaak krijg je pas twee à drie weken van tevoren te horen wat je rooster is, daarnaast heb je te maken met oproepdiensten en is het opnemen van vakanties en vrije dagen soms lastig. Met een man die met zijn baan in de horeca ook onregelmatige werktijden heeft en een zoontje van 5 jaar, was het allemaal niet meer goed te regelen”. 

Via het UWV mocht ik een opleiding volgen, mits het een kansrijk beroep zou zijn

De coronacrisis gaf Dorien de duw om de carrière-switch ook echt te maken. Via het UWV kreeg Dorien de kans om een opleiding te volgen, mits de studie haar zou opleiden tot een kansrijk beroep. Dit zijn beroepen waarbij je een goede kans maakt om werk te vinden. ”Toen ik ging kijken door de lijst met beroepen zag ik veel functies in de groenvoorziening, de bouw en in de zorg. Groenvoorziening en de bouw spraken me niet aan en in de zorg heb je ook veel te maken met onregelmatige werktijden. Toen stuitte ik op salarisadministratie en dat sprak me wél aan.” Zodoende is Dorien begonnen aan de Hbo-opleiding ‘Medewerker Salarisadministratie en HR’. 

”Ik ging natuurlijk ook meteen op zoek naar nieuw werk, iets dat paste bij mijn opleiding. Maar, het was erg lastig om iets te vinden. Ik denk dat het kwam omdat ik nog geen ervaring had. Maar toen kwam ik bij Securex terecht, waar ik met veel enthousiasme ontvangen werd. Via het Trainee Talentpool programma kon ik rustig aan kennis maken met de organisatie en zo ben ik doorgegroeid naar het payroll team.” 

Traineeship HR & Payroll professional 

Dorien heeft het hier over het Traineeship HR & Payroll Professional, hier kun je aan de slag gaan met werken en leren. Je begint dan uitvoerend bij ons Customer Care team. Daar leer je rustig aan alle facetten van ons bedrijf en onze klanten kennen. Ondertussen ga je ook daadwerkelijk sfeer opsnuiven bij het Payroll team. En uiteindelijk komen we samen tot het juiste pad dat het beste bij jou en jouw toekomstverwachtingen past. 

Angelica Bolwerk was toe aan iets anders en kwam vanuit de bank naar Securex

Angelica Bolwerk begon haar nieuwe avontuur bij Securex in september 2021. Zij maakte de switch van adviseur dagelijkse bankzaken bij ABN AMRO naar salarisadministrateur. Hoe zij erop kwam om salarisadministrateur te worden? Door de positieve verhalen van Dorien! Angelica was toe aan iets anders, maar om die stap te zetten was eng. ”Je hebt een vaste baan, vaste lasten en twee kinderen. Om dan ineens compleet te switchen van baan, is een grote stap. Maar ik was toe aan verandering.” 

”Salarisadministratie is ook wel iets wat me aansprak. Je werkt met cijfers, je hebt contact met klanten en je werkt in een team. Wat me in het begin het meest interesseerde was de wet- en regelgeving rondom salarisadministratie, maar doordat ik kon kennismaken met alle afdelingen van de organisatie kwam ik erachter dat International Payroll me het meest interesseerde. Het werken met grote internationale klanten is net een slag anders en dat vind ik leuk.” 

Werken en studeren tegelijk

”Het fijne is dat ik via Securex ook mijn opleiding tot salarisadministrateur mag volgen, ik doe dat naast het werk. Dat is pittig, maar het is het wel waard.” Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) is een studie die ongeveer 12 maanden duurt, als je uitgaat vaneen studietempo van 5 uur per week. Maar ook Angelica kon rustig beginnen en kennis maken met de organisatie door te starten op het customer care team. Inmiddels draait ze mee op de (Nederlandse) salarisadministratie. ”Ik heb echt het gevoel dat ik de ruimte krijg om te leren en om vragen te stellen. Mijn collega’s zijn enorm behulpzaam. Ik kan altijd terecht met mijn vraagstukken. Zo leer ik ook echt door te doen. En in de toekomst wil ik doorgroeien naar een international payroll professional!” 

Achteraf gezien is Angelica (gelukkig) nog steeds blij dat ze de stap tot een carrière-switch heeft gemaakt. ”In het begin dacht ik: het klinkt eigenlijk allemaal te mooi om waard te zijn. Maar, dat is het dus niet! Ik vind het hier echt leuk en fijn en ik ben blij dat ik deze stap heb genomen.” 

Janneke van der Kleij kwam uit de jeugdhulpverlening

Janneke van der Kleij werkte 20 jaar lang in de jeugdhulpverlening en recentelijk heeft ze besloten een switch te maken naar salarisadministratie. Waarom? ”Toen ik 16 was wist ik echt niet wat ik wilde gaan doen, toen ben ik maar gewoon aan de opleiding ‘Sociaal Pedagogische Hulpverlening’ begonnen en zo ben ik de jeugdhulpverlening ingerold. Ik ben nu inmiddels 40 jaar oud, ik kwam op het punt dat ik dacht: en nu? Zie ik mezelf dit nog 20 jaar doen? Als ik iets anders wil doen… moet ik het nu doen! Toen ben ik gaan nadenken over wat er nog meer bij me paste. Ik keek naar wat ik vroeger leuk vond om te doen op school. Dat was eigenlijk alles wat met cijfers te maken had. Een vriendin van mij die werkt in accountancy raadde me daarom aan om me te verdiepen in het beroep salarisadministrateur. Ook omdat de opleiding (PDL) nog wel te overzien is. En als ik me nóg verder wil door ontwikkelen kan dat ook, door de eenjarige deeltijdopleiding VPS te volgen. Ook dat is prima te overzien.” 

Vast op zoek naar werk

”Ik was me nog aan het verdiepen in de PDL-opleiding, maar mijn CV zette ik alvast online. Met daarbij de kanttekening dat ik me een carrière in de salarisadministratie ambieerde. 30 minuten nadat mijn CV online stond werd ik opgebeld door Securex voor een sollicitatiegesprek. Enorm toevallig. Tijdens de gesprekken kwam ik erachter dat ik de opleiding PDL ook via Securex kon volgen. Wat dus ideaal was voor mij, het voelt alsof het zo had moeten zijn!” 

”Inmiddels werk ik sinds mei dit jaar als Trainee HR & Payroll Specialist bij Securex. Waar je dus begint op het customer care team. Ik dacht eerst dat dit voor mij niet echt nodig was, maar achteraf gezien is dat heel erg fijn. Anders was het té veel geweest. Met de systemen werken, de klanten leren kennen en de organisatie leren kennen. Het kan allemaal op eigen tempo. Ik voel geen druk en ik word echt goed begeleid en geholpen. Ik werk, ik studeer en ik heb twee jonge kinderen, dat is soms veel. Desondanks ben ik enorm blij dat ik deze stap heb gezet. Ik had het achteraf precies hetzelfde gedaan. Ik ben bij Securex echt in een warm bad terechtgekomen.” 

Ellen Hendriks maakte de switch vanuit de financiële administratie

Ellen Hendriks versterkt ons team alweer sinds oktober 2021. Zij maakte de switch vanuit de financiële administratie en ook zij kwam bij Securex terecht in de Trainee Talentpool. Ze is nu inmiddels doorgegroeid tot junior payroll professional.  

”Ik heb in 2014 ook al eens gekeken of ik de switch kon maken naar salarisadministratie. Ik heb toen zelfs de PDL-opleiding besteld, maar nooit doorgezet. Toen ik in 2021 op zoek was naar een nieuwe baan, keek ik ook naar functies in de salarisadministratie. Ik liep alleen steeds tegen hetzelfde probleem aan. Een PDL-opleiding is vrijwel overal vereist. Toen stuitte ik op de vacature van Securex, voor de talentpool. Dit paste eigenlijk perfect bij mij! Ik heb uiteindelijk dus besloten deze kans met beide handen aan te pakken.” 

De carrièreswitch bood het stukje uitdaging dat werd gemist

”Op een gegeven moment werden er enorm veel delen van mijn functie in de financiële administratie geautomatiseerd, waardoor ik de uitdaging in mijn werk verloor. Salarisadministratie ligt een beetje in hetzelfde straatje als financiële administratie: je hebt ook veel met cijfers te maken. Maar je hebt ook te maken met veranderende wet- en regelgeving en het implementeren daarvan, vraagstukken van klanten, het omgaan met ingewikkelde systemen en nog wel meer. Er is voor mij gewoon meer uitdaging” 

Of Ellen de carrière-switch naar salarisadministrateur goed bevallen is? ”Ja heel goed. Ik merk ook dat ik al enorm veel gegroeid ben. Ik vond het eerst altijd moeilijk om vragen te stellen, maar hier merk ik dat er ruimte voor is. Wat het voor mij makkelijker maakt om hulp te vragen. Het is gewoon een fijne organisatie en er is een hele prettige werksfeer. Anderen hebben het ook al gezegd, maar het voelt inderdaad alsof je in een warm bad terecht komt.” 

Ook toe aan een carrière-switch? 

Dan is het Traineeship HR & Payroll Professional misschien een mooie kans voor jou. Naast salarisadministratie hebben we namelijk ook nog andere functies waarin jij kunt doorgroeien. Bekijk hier de vacature! Dan kunnen we samen kijken hoe we jou kunnen helpen met het zetten van een nieuwe stap in je carrière.