Wat mag wel en niet in een arbeidscontract staan?
14 augustus 2024
Home » Wat mag wel en niet in een arbeidscontract staan?
In een arbeidscontract of arbeidsovereenkomst staan de afspraken tussen de werkgever en de werknemer. Er zijn verschillende soorten contracten. Wat er precies in staat verschilt per organisatie en functie, maar er zijn wel een aantal verplichte onderdelen. Over het algemeen kun je een arbeidsovereenkomst onderverdelen in de algemene gegevens, de primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden en optionele voorwaarden.
Wat staat er precies in een arbeidsovereenkomst? En welke soorten overeenkomsten zijn er allemaal? Je leest het in deze blog.
Wat is een arbeidscontract?
Een arbeidsovereenkomst is een contract tussen een werkgever en een werknemer. De overeenkomst bevat een aantal verplichte onderdelen, waaronder een beschrijving van de werkzaamheden en de hoogte van het salaris. Als werkgever ben je verplicht om de belangrijkste voorwaarden van de arbeidsovereenkomst binnen één maand na indiensttreding schriftelijk vast te leggen. Zo ben je er zeker van dat een mondeling contract juridisch ook rechtsgeldig is.
Het doel van de overeenkomst is om een duidelijk en juridisch bindend kader te scheppen. Het biedt bescherming aan beide partijen. Daarbij draagt het vastleggen van afspraken en voorwaarden bij aan een goede arbeidsrelatie en voorkomt het misverstanden.
Wat staat er in een arbeidsovereenkomst?
Wat staat er nu precies in een arbeidsovereenkomst? De exacte inhoud van een arbeidsovereenkomst verschilt per organisatie en functie. We vertellen je de belangrijkste onderdelen van een arbeidsovereenkomst:
- Gegevens van de betrokken partijen. De namen en adressen van de werkgever en de werknemer.
- Functie en taken. Een beschrijving van de functie van de werknemer en de bijbehorende werkzaamheden, taken en verantwoordelijkheden.
- Datum van indiensttreding. De startdatum van het dienstverband.
- Duur van de overeenkomst. Of het een contract voor bepaalde of onbepaalde duur is. Bij een contract voor bepaalde tijd wordt de einddatum vermeldt.
- Arbeidsduur. Het aantal uren dat de werknemer per week werkt, inclusief werktijden en eventuele overwerkregelingen.
- Loon en vergoeding. Het salaris van de werknemer, inclusief details over de uitbetaling (vierwekelijks, maandelijks), eventuele toeslagen, bonussen en andere vergoedingen.
- Proeftijd. De duur van de proeftijd, indien van toepassing. Tijdens de proeftijd kunnen beide partijen de overeenkomst met onmiddellijke ingang beëindigen.
- Vakantie en verlof. Het aantal vakantiedagen waar de werknemer recht op heeft en de regels over het aanvragen en opnemen van verlof.
- Ziekte en re-integratie. Regelingen over doorbetalingen bij ziekte, de rechten en plichten van beide partijen tijdens ziekteverzuim en de re-integratieverplichtingen van de werkgever.
- Opzegtermijnen. De opzegtermijn die geldt voor zowel de werkgever als de werknemer als ze het arbeidscontract willen beëindigen.
- Collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Als er een cao van toepassing is, wordt dat aangegeven en kunnen de belangrijkste afspraken uit de cao in je arbeidscontract worden opgenomen.
- Pensioenregeling. Informatie over de pensioenregeling, als dat van toepassing is.
- Mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld een laptop of telefoonabonnement.
- Overige bepalingen. Eventuele andere afspraken, zoals geheimhoudingsplicht, concurrentiebeding en afspraken over scholing en ontwikkeling.
- Handtekeningen. Handtekeningen van beide partijen, om de overeenkomst rechtsgeldig te maken.
Welke soorten contracten zijn er?
Welke soorten contracten zijn er? We vertellen je de belangrijkste contractvormen.
- Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit is een van de gebruikelijkste vormen. Het dienstverband loopt door totdat het wordt beëindigd door een van de partijen.
- Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dit is een overeenkomst met een vooraf vastgestelde einddatum.
- Oproepcontracten. De werknemer werkt alleen als hij of zij wordt opgeroepen.
- Nulurencontract. Bij dit contract is er geen garantie op een minimum aantal uren.
- Min-maxcontract. De werknemer werkt een minimum en een maximum aantal uren per week of per maand, met de verplichting om het minimum aantal uren te werken.
- Uitzendcontract. De werknemer wordt door een uitzendbureau uitgezonden naar een derde partij om daar tijdelijk te werken.
- Detacheringscontract. Een detacheringscontract, ook wel interimcontract genoemd, is een overeenkomt waarbij een werknemer tijdelijk wordt uitgezonden naar een andere werkgever, vaak voor een specifiek project of een bepaalde periode.
Wel of geen arbeidsovereenkomst?
Een contract tussen een werkgever en een werknemer is niet per definitie een arbeidsovereenkomst. Om te spreken van een arbeidsovereenkomst moet het contract aan de volgende punten voldoen:
- Gezagsverhouding. De werkgever bepaalt de inhoud van het werk en kan opdrachten geven aan de werknemer;
- Loon. De werknemer ontvangt een beloning voor het werk, wat meer is dan een onkostenvergoeding. Het loon kan worden aangevuld met bijvoorbeeld maaltijden, onderdak of aandelen;
- Arbeid. De werknemer verricht zelf het werk waarvoor hij of zij is aangenomen en laat dit niet door een ander doen, tenzij de werkgever hier akkoord voor heeft gegeven;
- Tijd. De duur van de overeenkomst is vastgelegd. Dat kan voor zowel bepaalde als onbepaalde tijd zijn.
Alleen als de overeenkomst aan deze vier punten voldoet, valt onder het rechtsfiguur arbeidsovereenkomst. Het kan zijn dat de werkgever- en nemer hier een andere term voor gebruiken, bijvoorbeeld ‘opdracht’. Maar officieel is het dan nog steeds een arbeidsovereenkomst.
Advies nodig bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten?
Wij helpen je graag! Je kunt met al je vragen rondom arbeidsovereenkomsten bij ons terecht.