Drie Z’s in de zorg: ziekteverzuim, zij-instromers en zilvergrijs

mei 4 2023

Net zoals in iedere branche, kent de zorg ook de nodige uitdagingen. Denk aan: uitval door ziekte, te weinig gekwalificeerd personeel en een steeds ouder wordende samenleving. Hoe ga je daar goed mee om? En wat kan je doen om deze problemen zo veel mogelijk op te lossen? Wij vertellen het jou in deze blog. 

In deze blog gaan wij dieper in op de drie grootste problemen in de zorgbranche. Als HR-medewerker in de zorg zullen deze problemen jou niet onbekend zijn. Wij geven je hieronder enkele handvatten.

Ziekteverzuim

De zorgsector heeft te maken met het hoogste ziekteverzuim van alle branches. Deze trend zien we al enkele jaren. Zowel kort- als langdurig ziekteverzuim komt veel voor, maar het langdurige ziekteverzuim zorgt voor de grootste problemen. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Vernet blijkt dat vooral het langdurige ziekteverzuim toeneemt. Onder langdurige ziekteverzuim valt een ziekteperiode van minstens 92 dagen.

Hoge werkdruk is vaak de oorzaak van langdurige ziekteverzuim. In een enquête uit 2019 gaf 44% van de medewerkers in de zorg en welzijn sector aan dat ze een hoge tot zeer hoge werkdruk ervaren. Dit is in de jaren daarna alleen maar opgelopen. Ook valt op dat het ziekteverzuim het hoogst is bij parttime werknemers.

Hoe kan jij inspelen op dit probleem?

Zoals jij als HR-professional maar al te goed weet, is het onmogelijk om ziekteverzuim uit te bannen. Door alert te zijn op bepaalde signalen die een medewerker afgeeft voordat hij of zij langdurig uitvalt, kun je een hoop verzuim voorkomen. De volgende tips kunnen hierbij helpen:

  • Ga tijdig met de werknemer in gesprek. Je mag als HR-medewerker niet naar de aard en oorzaak van iemands ziekte vragen, maar je kan wel in gesprek gaan. Bij frequent kort verzuim is het verstandig om het gesprek vast aan te gaan, om erger te voorkomen;
  • Zorg voor een veilige werkomgeving en een duidelijk beleid als een zorgprofessional te maken kan krijgen met een onveilige werkomgeving;
  • Zorg voor een passend rooster voor jouw werknemers, voor zover dit mogelijk is op de afdeling;
  • Richt je, als HR-medewerker of werkgever, op de motivatie en betrokkenheid van de medewerker. Dit kan bijvoorbeeld door de employee journey optimaal in te vullen. Medewerkers zullen sneller aan de bel trekken wanneer ze tegen problemen aan lopen als zij zich meer verbonden voelen bij het bedrijf.
Zij-instromers

Een nieuwe manier van medewerkers werven is om zij-instromers te stimuleren en aan te nemen. Een zij-instromer is iemand die uit een andere sector komt en via een opleiding een beroep in de praktijk gaat leren. Denk bijvoorbeeld aan een verzorgende of een sociaal werker. Zij-instromers zijn onervaren medewerkers die een ervaren begeleider nodig hebben om het vak te leren en een fijne collega te worden. Het kost daarom veel tijd om een zij-instromer in te werken. Echter, in de huidige markt is het moeilijk om aan nieuw personeel te komen en daarom is deze manier van werven zeer wenselijk.

De voordelen van een zij-instromer

Zij-instromers bieden natuurlijk ook veel voordelen. Zij hebben al veel werkervaring opgedaan en vaardigheden ontwikkeld. Ook kost het vervangen van een vertrekkende medewerker en het inwerken van een nieuwe collega sowieso al veel geld, dus waarom niet een zij-instromer aannemen die blanco in jouw branche begint? Koppel een zij-instromer aan een oudere werknemer, zodat diegene meteen alle kennis en gebruiken van jouw bedrijf overdraagt. Idealiter koppel je een zij-instromer aan iemand die bijna met pensioen gaat. Zo vul je direct het gat op dat de pensionaris achter zou laten.

Zilvergrijs

De samenleving vergrijst: mensen worden over het algemeen ouder. Verouderen betekent vaak ook meer zorgvragen. Maar dat is maar één kant van het probleem. De werkende zorgprofessional stijgt ook in leeftijd en moet bovendien langer doorwerken. Dit houdt in dat ook het personeelsbestand van een zorginstelling kan vergrijzen. Vooral in de zorg is het van belang dat medewerkers gezond ouder worden, om het werk lichamelijk vol te kunnen houden. Voor de HR-medewerker kan hier een grote uitdaging liggen.

Hoe houd jij jouw medewerkers vitaal?

Je kan een medewerker niet dwingen een gezonde leefstijl aan te houden. Wel kan je jouw medewerkers op diverse manieren stimuleren op de werkvloer. Dit kan je doen door een vitale en veilige omgeving te creëren. Je creëert dit op verschillende manieren:

  • Investeer in een gezondheidsbeleid om de inzetbaarheid te stimuleren;
  • Maak het werk draagbaar en afwisselend, indien mogelijk;
  • Kijk eens kritisch naar de werkdagen van jouw oudere werknemers. Is het mogelijk om een oudere werknemer een dag minder te laten werken, zodat ze meer tijd hebben om te herstellen?
Waar kan Securex jou in ondersteunen?

Securex kan jou op diverse vlakken ondersteunen, zodat jij je bezig kan houden met het optimaliseren van de employee journey om problemen aan te pakken. Speciaal voor de zorgsector heeft Securex de Securex Benefit Shop ontwikkeld. Dit is een online omgeving waarin werknemers zelf toegang hebben tot de beschikbare budgetten met betrekking tot het IKB en LBB. Jij als HR-medewerker hoeft alleen de keuzes van de werknemers te beoordelen en goed te keuren. Dat scheelt jou veel tijd en geeft jouw medewerkers meer verantwoording over hun budgetten.

Naast de Securex Benefit Shop biedt Securex ondersteuning aan op diverse andere vlakken. Om de employee journey te optimaliseren, kun je gebruik maken van de volgende diensten:

  • Indien gewenst verzorgen wij voor jou de salarisadministratie. Het fijne hiervan is dat jij een team van specialisten kan raadplegen bij complexere salarisvraagstukken én dat de salarissen van jouw personeel altijd op tijd worden overgemaakt. Wij verwerken onze salarisadministratie in een gebruiksvriendelijke applicatie waarin medewerkers zelf ook toegang hebben, namelijk Visma Nmbrs. Zo kunnen medewerkers gemakkelijk verlof aanvragen, loonstroken bekijken en gegevens veranderen. Onze Visma Nmbrs Consultants implementeren de applicatie voor jou, zodat je direct aan de slag kan. Hulp nodig met het opstellen van arbeidscontracten, personeelshandboeken of vaststellingsovereenkomsten? Onze collega’s van de juridische en fiscale afdeling helpen je graag!
  • In de digitale wereld zijn er genoeg applicaties om jouw werk makkelijker te maken. Werk jij met een tijdsregistratiesystemen, planningstool, boekhoudsysteem of een andere applicatie? De kans is groot dat wij deze kunnen koppelen aan jouw Visma Nmbrs omgeving. Het grootste voordeel: je wijzigt mutaties direct in alle systemen tegelijk. Nooit meer dubbel invoeren!