Hoe zit het nu precies met salarisadministratie in de horeca? Van wettelijk minimumloon tot loonbelastingtabellen; in dit artikel duiken we dieper in op de belangrijke aspecten van salarisadministratie binnen deze branche. Leer meer over de laatste ontwikkelingen en regelgevingen om jouw salarisadministratie op orde te houden.
De overheid maakt het minimumuurloon in de horeca twee keer per jaar bekend, op 1 januari en 1 juli. Deze aanpassingen zijn bedoeld om de lonen beter af te stemmen op de huidige economische omstandigheden en om te zorgen voor een eerlijke beloning binnen de sector.
Per 1 juli 2024 wordt het wettelijk minimumloon verhoogd met 3,08% en zijn de minimumloonbedragen als volgt:
Horeca salaris wordt bepaald op basis van de volgende drie factoren:
Vanaf 1 januari 2024 geldt er een nieuwe wet met betrekking tot het wettelijk minimumuurloon. Er zijn geen minimum dag-, week- en maandlonen meer, maar een minimumuurloon. Dat heeft tot gevolg dat het maandloon van iemand die het minimumuurloon verdient, bepaald wordt door het daadwerkelijke aantal gewerkte uren.
Eerst was het zo dat minimumloonverdieners die 40 uur per week werkten een lager uurloon hadden dan degenen die 36 uur per week werkten. Dat is nu niet meer het geval. In januari 2024 steeg het minimumloon met bijna 9,5%, wat mede kwam door het invoeren van deze nieuwe wet.
De horeca cao (collectieve arbeidsovereenkomst) bevat afspraken tussen werkgevers en werknemers in de horeca. De belangrijkste onderdelen van de cao horeca 2024 zijn:
Download hier de horeca-cao per 1 januari tot en met 31 december 2024
Voor de tevredenheid van jouw medewerkers is een correcte en efficiënte salarisadministratie essentieel. Zij moeten immers hun rekeningen betalen en moeten daarvoor op tijd hun loon ontvangen. Als je je salarisadministratie op orde hebt, draagt dat bij aan tevreden en betrokken medewerkers. Wil jij je medewerkerstevredenheid én salarisadministratie optimaliseren?