Fiets van de zaak

In Nederland is het mogelijk, om door middel van een fietsplan, een fiets van de zaak aan jouw werknemers te bieden. Het fietsplan is een regeling die werknemers in staat stelt om via de werkgever een fiets aan te schaffen voor woon-werkverkeer tegen aantrekkelijke voorwaarden. Zo kan het tot wel 40% goedkoper zijn dan het zelf aanschaffen van een nieuwe fiets.

Met het fietsplan kan gezond gedrag gestimuleerd worden, het milieu wordt beschermd en verkeersopstoppingen worden verminderd.

Als werkgever kan je een fiets aan jouw werknemer beschikbaar stellen, zonder dat er moeilijke berekeningen nodig zijn om de waarde van het privégebruik te bepalen. Daardoor maak jij het als werkgever interessanter om de werknemer met de fiets naar het werk te laten komen. Er zijn verschillende vormen die je kunt aanbieden. Benieuwd welke?

Cafetariaregeling

Bij een cafetariaregeling koopt de werkgever een fiets en draagt het eigendom direct over aan de werknemer. De werknemer betaalt de fiets terug via het brutoloon, wat voor belastingvoordeel oplevert omdat er geen inkomstenbelasting over dit bedrag wordt betaald. Gaat de werknemer uit dienst? De fiets blijft in het bezit van de werknemer. Voor de werkgever is het van belang dat er nog vrije ruimte is binnen het werkkostenbudget, anders mag de fiets niet belastingvrij aangeboden worden.

Hierdoor is het mogelijk om de fiets ook voor privédoeleinden te gebruiken. Houd rekening met een bijtelling van 7% van de consumentenprijs. Er zijn enkele eisen voor deze regeling. Wil je hier meer over weten? Onze Legal Advisors helpen je graag!

Renteloze lening

Een renteloze lening kan je inzetten door bijvoorbeeld de fiets af te betalen met de reiskostenvergoeding. Deze vergoeding wordt ingezet als een aflossing op de lening. De aanschaf van de fiets komt dan niet ten laste van de vrije ruimte, omdat er sprake is van een lening die terugbetaald moet worden. Ook de terugbetaling komt niet ten laste van de vrije ruimte, omdat afgelost wordt met een gerichte vrijstelling.

Leasefiets

Het is ook mogelijk om een leasefiets aan te bieden. Dit kan bij verschillende leasemaatschappijen. Het voordeel van een leasemaatschappij is dat alle kosten met betrekking tot de fiets (onderhoud, reparatie, verzekering) in het leasebedrag in zitten.

Kiest een werknemer ervoor om een fiets zelf te leasen, maar betaalt de werkgever hiervoor? Dat is hetzelfde als de fiets van de zaak.

De meeste leasecontracten worden afgesloten voor een periode van 3 jaar. Alleen voor Directeur Groot Aandeelhouders is het mogelijk om een andere contracttermijn af te sluiten. Houd ook hierbij rekening met een bijtelling van 7% op basis van een kalenderjaar. Een leasefiets dient expliciet zakelijk gebruikt te worden. Na 3 jaar kan de keuze voor overname van de oude fiets of het leasen van een nieuwe fiets worden gemaakt.

Wat te doen met accessoires?

Soms is een fiets nog niet compleet. Sommige accessoires mogen onbelast vergoed worden, zoals een extra slot of een steun voor de fietstas. Ook een fietsverzekering of reparatiekosten mogen onbelast vergoed worden. Je mag deze waarderen tegen de prijs op de inkoopfactuur. Wil jouw werknemer een regenpak aanschaffen? Dan mag dat als eindheffingsloon aangewezen worden.

Wil jij meer weten over dit onderwerp?

Wij helpen je graag verder! Samen zoeken we naar een passende oplossing voor jou én jouw werknemer.