Een ontslaggolf? Het creëren van betrokkenheid voorkomt dat werknemers ontslag nemen

In Amerika was 2021 was het jaar van ‘The Great Resignation’, oftewel het jaar van de ontslaggolf. Een jaar waar werknemers massaal ontslag namen. In totaal werden er 47 miljoen ontslagen ingediend, met een historisch hoogtepunt in November 2021: 4,5 miljoen mensen die ontslag namen, dat is zo’n 3% van de werkende bevolking in Amerika.  

Waarom werden er zo veel ontslagen ingediend? Wat kunnen we daarvan leren? En kunnen we in Nederland ook verwachten dat mensen massaal ontslag nemen? 

Oorzaken van the great resignation 

Er is volgens arbeidseconomen niet één duidelijke oorzaak van de grote ontslaggolf. Het is een combinatie van verschillende factoren, met de coronapandemie als onderliggende aanjager. 

‘’De behoeften van je werknemers zijn veranderd, het is mogelijk dat je bedrijfscultuur achterloopt op de veranderingen, organisationele problemen die al eerder speelden komen nu onder een vergrootglas te liggen’’ – Onderzoeksbureau McKinsy
Ontslaggolf in Nederland? 

Volgens de NRC denken arbeidsmarktdeskundigen niet dat wij in Nederland ook zo massaal ontslag nemen. Wel een probleem op de Nederlandse arbeidsmarkt is dat er een enorme krapte is. Er is namelijk een groot tekort aan goede krachten. Één op de drie werknemers is het afgelopen kwartaal benaderd voor een functie elders. 

Werknemers behouden en aantrekken 

Wat kunnen we leren van ‘The Great Resignation’ in Amerika? Goede arbeidsvoorwaarden en vooral waardering zijn cruciaal als het gaat om het behouden en aantrekken van goede en betrokken werknemers. 

Heb jij hulp nodig bij het aanhouden van personeel? Securex biedt op diverse manieren oplossingen, waarbij de software van Nmbrs centraal staat. Wij helpen je graag deze software goed te implementeren.