Een ontslaggolf? Het creëren van betrokkenheid voorkomt dat werknemers ontslag nemen.

februari 9 2022

In Amerika was 2021 was het jaar van The Great Resignation. Een jaar waar werknemers massaal ontslag namen. In totaal werden er 47 miljoen ontslagen ingediend, met een historisch hoogtepunt in November 2021: 4,5 miljoen mensen die ontslag namen, dat is zo’n 3% van de werkende bevolking in Amerika.  

Waarom werden er zo veel ontslagen ingediend? Wat kunnen we daarvan leren? En kunnen we in Nederland ook verwachten dat mensen massaal ontslag nemen? 

Oorzaken van the great resignation 

Er is volgens arbeidseconomen niet één duidelijke oorzaak van de grote vertrekgolf. Het is een combinatie van verschillende factoren, met de coronapandemie als onderliggende aanjager. 

  1. De coronacrisis heeft namelijk bij een grote groep mensen tot een andere kijk op het werk en leven geleid. Sommige oudere werknemers gingen eerder met pensioen, maar ook veel jongere werknemers die het zich konden veroorloven kozen voor een sabbatical. 
  2. Daarnaast kan het ontslag ook te maken hebben met de gezinssituatie. Werknemers die hun baan verlieten om voor de kinderen of andere familieleden te zorgen. 
  3. Ook hebben veel mensen die besloten hebben voor zich zelf te beginnen. De vrijheid die komt kijken bij het opstarten van je eigen onderneming trekt deze mensen aan. 
  4. Maar volgens adviesbureau McKinsey, dat onderzoek deed naar redenen om je baan op te zeggen, was de belangrijkste reden: gebrek aan waardering. De meeste werknemers zijn en waren niet op zoek naar een nieuwe baan, maar naar een nieuwe werkgever. Waar zijn mensen naar op zoek? Bovenal waardering, maar ook flexibiliteit, hybride werken, doorgroeimogelijkheden, werk-privé balans, ontwikkelingsmogelijkheden, vitaliteit, een prettige bedrijfscultuur etc.  

 

‘’De behoeften van je werknemers zijn veranderd, het is mogelijk dat je bedrijfscultuur achterloopt op de veranderingen, organisationele problemen die al eerder speelden komen nu onder een vergrootglas te liggen’’ – Onderzoeksbureau McKinsy

 

Ontslag golf in Nederland? 

Volgens de NRC denken arbeidsmarktdeskundigen niet dat wij in Nederland ook zo massaal ontslag nemen. Wel een probleem op de Nederlandse arbeidsmarkt is dat er een enorme krapte is. Er is namelijk een groot tekort aan goede krachten. Één op de drie werknemers is het afgelopen kwartaal benaderd voor een functie elders. 

 

Werknemers behouden en aantrekken 

Wat kunnen we leren van ‘The Great Resignation’ in Amerika? Goede arbeidsvoorwaarden en vooral waardering zijn cruciaal als het gaat om het behouden en aantrekken van goede en betrokken werknemers. 

  • Vraag je werknemers om input! Welke verbeteringen en veranderingen kun jij in jouw beleid doorvoeren om je bedrijfscultuur te verbeteren? Betrek ze in het proces. Het begint allemaal met luisteren naar de werknemers. 
  • Werknemers willen doorontwikkelen, doorgroeien en doorleren. Geef ze die kans vooral ook. 
  • Werknemers hebben behoefte aan meer flexibiliteit en keuzevrijheid, bijvoorbeeld door hybride werken en flexibele werktijden. Dit draagt vooral bij aan een betere werk-privé balans. 
  • Volgens het trendrapport van HR-vakblad PW is de sociale kant van werken voor veel mensen een belangrijke reden om te blijven. Een positieve sfeer en plezier op het werk wegen heel zwaar.  
  • Volgens de NRC laat onderzoek al jaren lang zien dat de rol van de directe leidinggevende op de werkvloer heel belangrijk is als het bovenstaande thema’s betreft. Er kunnen allerlei mooie dingen bedacht worden, maar als de leiders er niet in geloven, dan komt er niets van. Leiders zullen in veel gevallen moeten gaan herevalueren wat hun leiderschapsstijl is en dat proberen aan te passen naar een stijl die meer past bij nu. Leiders krijgen meer de vorm van coaches en mentors. Leiders die hun ‘ondergeschikten’ intrinsiek weten te motiveren en leiders die leiden met empathie en begrip.