Hoe zit het met gendergelijkheid op de werkvloer?

Vandaag is het 8 maart, Internationale vrouwendag. Een dag waarbij we wereldwijd stilstaan bij de rechten van vrouwen. Vrouwen en mannen in Nederland hebben in theorie dezelfde rechten, maar hun positie is vaak niet gelijk. Volgens het Global Gender Gap report (2021) staat Nederland op nummer 31 van de 154 in de ranking van gendergelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ook blijkt uit dit rapport dat het nog ongeveer 99,5 jaren gaat duren voordat we complete gelijkheid behalen. Pas in 1980 is in Nederland in de wet opgenomen dat mannen en vrouwen gelijk zijn en dus gelijke rechten hebben, dat is nog maar 42 jaar geleden. 

Er valt veel te vertellen over gendergelijkheid, maar in deze blog focussen we ons op gendergelijkheid (of ongelijkheid) op de werkvloer. Raadpleeg womeninc.nl of het College voor de Rechten van de Mens voor informatie en verdieping. Genderongelijkheid komt namelijk op veel meer plaatsen voor dan alleen de werkvloer. 

Cijfers over gelijkheid op de werkvloer 

De volgende cijfers en gegevens komen van womeninc.nl: 

‘’ Vrouwen en mannen hebben niet dezelfde mogelijkheden en kansen om betaald én onbetaald werk te doen. Vrouwen besteden meer tijd dan mannen aan onbetaald werk en zijn hierdoor vaak financieel afhankelijk. Tijd voor echt vrije keuzes.’’  

Plannen uit het regeerakkoord voor Gendergelijkheid 

Lees meer op Rijksoverheid.nl en bekijk het regeerakkoord hier.

Wat HR kan doen voor gendergelijkheid op de werkvloer