HR en salarisadministratie

Veel bedrijven zien Human Resources en salarisadministratie als twee compleet verschillende afdelingen. De ene afdeling houdt zich bezig met personeelszaken, de andere met financiële zaken. Toch hebben deze twee afdelingen veel overlap. Zo is het salaris een belangrijk onderdeel in de employee journey. En bij wijzigingen in het dienstverband, zoals een overplaatsing of promotie, is het ook nodig om de salarisadministratie bij te werken. De afdelingen werken dus veel met elkaar samen.

Een vlotte samenwerking is de sleutel tot succes. Wanneer de samenwerking niet vlekkeloos verloopt, kan dat impact hebben op de betrokkenheid van een medewerker. Een medewerker kan minder betrokken worden wanneer wijzigingen niet goed doorgevoerd worden. De medewerker in kwestie kan de organisatie dan gaan wantrouwen. Een goede samenwerking tussen personeelszaken en de salarisadministratie is dus essentieel voor de employee journey.

De samenwerking tussen HR en salarisadministratie

Als deze afdelingen zoveel samenwerken, is het dan niet handig om deze samen te voegen? Hier is geen eenduidig antwoord op. In sommige organisaties is het een verstandige keuze, maar bij andere juist weer niet. De afdelingen samenvoegen kent namelijk voordelen, maar ook nadelen.

De voordelen van het samenvoegen van HR en salarisadministratie

Wanneer HR en salarisadministratie samengevoegd worden, werken deze partijen efficiënter samen. Door duidelijke werkafspraken te maken hoeft er minder gecommuniceerd te worden en zijn de processen gestroomlijnd. De kans op miscommunicatie wordt daardoor ook kleiner, bijvoorbeeld omdat de afdeling personeelszaken geen verzoek meer hoeft te doen voor een salarisaanpassing bij de salarisadministrateur. Bij een gecombineerde afdeling wordt dat namelijk op dezelfde afdeling verwerkt. Deze verbeterde efficiëntie zorgt daardoor ook voor kostenbesparing, omdat dubbele processen vermeden worden.

Zijn er dan nadelen? Ja, die zijn er ook! Voor beide afdelingen is namelijk aparte vakkennis vereist. Als HR-medewerker zijn sociale en communicatieve vaardigheden belangrijk. Voor een salarisadministrateur is het dan weer belangrijk dat hij/zij goed is met getallen. Beide functies vereisen andere vaardigheden, waardoor een goede balans moet ontstaan. Dat kan overigens wel weer resulteren in kruisbestuiving van kennis.

Zo werkt HR en de salarisadministrateur goed samen

De afdelingen succesvol samenvoegen is dus zeker mogelijk en kan resulteren in meer tevreden medewerkers, efficiëntieverbetering en kostenbesparingen.

In de praktijk zie je echter weerstand van HR-medewerkers, omdat zij denken dat ze onvoldoende kennis hebben van salarisverwerking om goed samen te kunnen werken. Dit probleem kan gelukkig makkelijk opgelost worden door middel van software.

Securex maakt gebruik van de HR-software van Nmbrs. In dit programma kunnen HR-medewerkers en salarisadministrateurs eenvoudig samenwerken. Processen worden vereenvoudigd of zelfs geautomatiseerd. Hierdoor kunnen HR-medewerkers zelfstandig taken uitvoeren voor de salarisadministratie. De salarisverwerking-expert kan vervolgens de taken en processen controleren en waar nodig bijsturen. Door deze software te gebruiken wordt het fuseren van personeelszaken en salarisadministratie dus zo makkelijk mogelijk gemaakt!

Welke mogelijkheden biedt Nmbrs?

Nmbrs heeft een handige app waarmee medewerkers zelf al veel taken kunnen regelen. Zo kunnen zij declaraties indienen, verlof aanvragen en loonstroken inzien. HR-medewerkers kunnen dankzij de dashboards in een oogopslag belangrijke informatie inzien, bijvoorbeeld over het verzuimpercentage of de looptijd van het arbeidscontract. In het digitale dossier staan alle belangrijke documenten van de medewerker.

Uiteraard heeft Nmbrs nog vele andere, handige features. Ben je benieuwd naar een specifieke feature, of de andere mogelijkheden? Neem dan contact op, onze experts geven je graag advies.

Securex, implementatiepartner van Nmbrs

Securex is een trotse implementatiepartner van Nmbrs. Dagelijks helpen we bedrijven om hun HR- en salarisverwerkingsproces te optimaliseren. Dat doen we door middel van consultancy én door het uit handen nemen van de salarisverwerking.

Benieuwd naar onze dienstverlening? Bekijk dan eens de pagina over Nmbrs consultancy. Wij vertellen je daar nog veel meer!