3 cruciale tips op juridisch vlak voor de HR-medewerker

Als HR-professional ben jij een duizendpoot, van alles weet jij wel een beetje. Maar met het ene onderwerp ben je toch bekender dan met het andere. Het is lastig om álle juridische en fiscale aspecten van het HR-vak te kennen. Hierdoor missen HR-professionals kansen of lopen ze risico’s. Met deze blog zie je drie belangrijke zaken niet meer over het hoofd en krijg jij cruciale tips op juridisch vlak. Hiermee behaal je winst en voorkom je pijn!  

Risico: niet op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving 

De wet- en regelgeving voor de HR-afdelingen verandert continu. Weet jij bijvoorbeeld dat de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden per 1 augustus ingaat? En dat op 2 augustus 2022 de Wet betaald ouderschapsverlof in werking treedt? Je wilt je HR-beleid natuurlijk wel baseren op de geldende wet- en regelgeving en dat wordt nog wel eens vergeten. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsovereenkomst(en), zijn die allemaal up-to-date? Als HR-professional is het jouw verantwoordelijkheid dat het allemaal volgens de wet klopt.  

Kans: Gebruik maken van fiscaalvriendelijke beloningsvormen 

Als HR-professional ben je altijd op zoek naar middelen om goede medewerkers binnen te halen en vooral binnen te houden. Arbeidsvoorwaarden en beloning spelen daarbij een belangrijke rol. Maar wist je dat je veel kosten kunt besparen als je fiscaalvriendelijke opties kiest bij het geven van beloningen? Neem bijvoorbeeld Aaron Bertens, dé IT-specialist van je bedrijf. IT-personeel is moeilijk te vinden en je wilt hem graag behouden. Daarom wil je hem dus belonen! In plaats van het verhogen van zijn brutoloon, zou je hem ook een reiskostenvergoeding kunnen geven. Want die had Aaron nog niet. Momenteel kun je jouw medewerker tot €0,19 cent per kilometer belastingvrij geven. Dit is een win-winsituatie! Aaron krijgt nu meer loon en de werkgever bespaart kosten vanwege deze fiscaalvriendelijke optie! 

Zo zijn er nog veel meer opties om kosten te besparen door te kiezen voor een fiscaalvriendelijke beloningsvorm. Heb je wel eens gehoord van het fietsplan? Dat is een voorbeeld van een cafetariaregeling. Door middel van een cafetariaregeling kunnen medewerkers belastbaar loon omzetten in belastingvrije vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen. Ook kun je gebruik maken van een onbelaste (onkosten) vergoeding. Spreek bijvoorbeeld af dat je betaalt voor de internetaansluiting van je medewerker. Werknemers worden voor deze vergoeding namelijk veelal niet belast! 

Risico: je zieke medewerker geen verlofdagen laten opnemen 

Voor gedeeltelijk of volledige zieke medewerkers gelden dezelfde verlofregels als voor niet zieke werknemers. Dit wordt nogal eens vergeten, en vooral bij volledig zieke medewerkers kun je je daar snel in vergissen.  

Daar hebben we Aaron Bertens weer. Helaas is je waardevolle IT-specialist ziek. Hij zit nu al een tijdje volledig ziek thuis. Al die tijd heeft hij geen vakantie opgenomen, want in principe was hij door zijn ziekte toch nooit op het werk. Dus waarom verlof aanvragen? Afgelopen zomer is hij drie weken op vakantie geweest in Frankrijk. Je hebt er niet bij stil gestaan dat Aaron Bertens hier zijn verlofuren voor had moeten gebruiken. We spoelen even vooruit naar de toekomst. Na twee jaar ziekte krijgt Aaron ontslag. Tijdens de volledige twee jaar heeft hij geen enkele keer verlof opgenomen. En jij hebt hem hier niet aan herinnerd. Nu heeft hij een stuwmeer aan opgebouwde vakantie-uren die hij uitbetaald wil krijgen! Wat nu?!  

Nooit meer juridische of fiscale fouten maken op de HR-afdeling 

In deze blog las je drie voorbeelden, maar er zijn nog veel meer kansen en risico’s. Je hebt vast ook een hoop andere vraagstukken waar je juridische hulp bij kunt gebruiken. Onze afdeling voor juridisch advies staat voor je klaar. Dat kan zelfs op abonnementsbasis. Zo kun je al je vragen stellen voor een vaste prijs per maand. Hierdoor loop je minder risico’s en pak je kansen die je eerder niet zag.