Salarisadministratie is een essentieel onderdeel van het runnen van een bedrijf. Het is meer dan alleen het betalen van werknemers. Het zorgt er namelijk voor dat alles wat met het loon van werknemers te maken heeft, goed wordt geregeld. Dit betekent dat nauwkeurig wordt uitgerekend hoeveel iedereen netto overhoudt na het inhouden van belastingen en andere bijdragen. Ook zaken als vakantiedagen, ziekteverlof en extraatjes zoals bonussen worden nauwkeurig bijgehouden.

Wat behoort tot de salarisadministratie?

Bij het voeren van een salarisadministratie zijn er verschillende verplichte onderdelen die nauwkeurig moeten worden bijgehouden en geregeld. Hier zijn een paar van de belangrijkste elementen:

Deze elementen moeten nauwkeurig bijgehouden worden, zodat de salarisadministratie zo accuraat mogelijk is. Het is essentieel om elke maand alle mutaties op een correcte manier te verwerken in de administratie, zodat het juiste salaris overgemaakt kan worden. Tevens voorkom je hiermee boetes bij bijvoorbeeld de Belastingdienst. Ook geldt een bewaarplicht voor deze onderdelen. Benieuwd naar de bewaartermijn hiervan? Lees het in onze blog!

Regelgeving rondom de salarisadministratie

Bij salarisadministratie komt ook een hoop wet- en regelgeving om de hoek kijken. De basis van deze regels staan in de Wet op loonbelasting van 1964. In de loop der jaren zijn er nog veel meer regels bijgekomen, die op verschillende plaatsen in de wet terug te vinden zijn. Er zijn verschillende wetten waar je rekening mee moet houden:

Heb jij advies nodig over jouw salarisadministratie?

Wij helpen je graag! Met al jouw vragen rondom de salarisadministratie kan je bij ons terecht.